Aankoop

Aankoop

Op zoek naar uw droomhuis? Of u heeft uw droomhuis gevonden?

Het kopen van een huis is een van de grootste aankoopbeslissingen die u in uw leven zult nemen. Een huis kopen doet u immers niet elke dag. U komt tegenover de verkopende makelaar te staan die in het belang van de verkoper handelt. Met uw eigen aankoopmakelaar staat u als koper een stuk sterker. U profiteert van de kennis van de markt, de doortastendheid en de uitgebreide ervaring. Een goed contact met en vertrouwen in de aankoopmakelaar zijn van groot belang. Kiest u voor Bouwman Makelaardij, dan haalt u een makelaar in huis die aan uw kant staat, die oor en oog heeft voor uw specifieke situatie en bent u verzekerd van betrouwbare en persoonlijke begeleiding. Mijn uitdaging is het realiseren van uw woonwensen, of die nu groot of klein zijn. 

De aankoopbegeleiding gebeurt via een aantal stappen welke ik tijdens een kennismakingsgesprek met u doorneem. Tijdens iedere fase kan ik u begeleiden, maar u kunt ook ‘instappen’ wanneer u zelf bij een bepaalde fase bent aangekomen.

Bouwman Makelaardij maakt graag een vrijblijvende afspraak voor een aankoopgesprek zodat u kunt kennis kennismaken met de werkwijze van het kantoor. Vul het contactformulier in of bel gerust voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Stappen

Stap 1: Woonwensen

Eerst worden uw woonwensen in kaart gebracht. Uw woonwensen zijn persoonlijk en kunnen in de loop der jaren veranderen. Bijvoorbeeld wanneer u kinderen krijgt, of wanneer de kinderen het huis uit gaan. Ook veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen leiden tot een verandering van uw woonwensen. U kunt hierbij denken aan de grootte van de woning, de locatie van het woning, winkels en andere belangrijke voorzieningen op loopafstand, de nabijheid van het openbaar vervoer et cetera. 

Stap 2: Financiële  omstandigheden

Om er achter te komen wat uw financiële mogelijkheden zijn en dus uw maandelijkse woonlasten kan het verstandig zijn om een financieel adviseur mee te laten kijken. We kijken daarbij niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw wensen en verwachtingen voor de toekomst. Berekenen wat u maximaal kunt lenen op basis van uw huidige inkomen, dat is natuurlijk eenvoudig... Het gaat er juist om dat uw hypotheek past in uw leefsituatie en hierin ook mee kan groeien.

Stap 3: Zoeken

Nadat uw woonwensen  in kaart zijn gebracht en we weten in welke prijsklasse we kunnen gaan zoeken gaan we op zoek naar de geschikte woning. Bouwman Makelaardij beschikt over het complete woningaanbod en is ook direct op de hoogte wanneer er nieuwe woningen in de verkoop komen. Er zal een lijst worden gemaakt van de woningen die voldoen aan uw woonwensen, en deze zullen we samen bespreken.  

Stap 4: Bezichtigen

Daarna volgen, uiteraard in overleg met u, de bezichtigingen van de woning(en). Mijn ervaring is dat potentiële kopers vaak met een meer emotionele instelling naar een woning kijken. Ik ben erbij om met een makelaarsoog te kijken naar aspecten zoals de courantheid, de reële waarde, de bouwkundige staat van het huis enz. Naderhand zal ik mijn persoonlijke bevindingen met u delen en kunnen we desgewenst de onderhandelingsfase ingaan.

Stap 5: Onderhandelingen

Als u zeker weet dat dit de woning is die aan u wensen voldoet, of met een bepaald verbouwingsbudget, geheel aan uw eigen wensen kan voldoen, gaan we de onderhandelingen in. Zeker hier komt mijn expertise van pas. Bouwman Makelaardij kent immers de markt. Ik adviseer u omtrent de maximale koopsom en houdt u tijdens de onderhandelingen op de hoogte van de stand van zaken. Het is mij er alles aan gelegen om voor u als koper een zo scherp mogelijke prijs te realiseren. Met de prijs alleen zijn we er nog niet. Het gaat ook om de beste voorwaarden qua oplevering, roerende zaken, ontbindende voorwaarden en overige condities. 

Stap 6: Bouwtechnische keuring

Sinds het in werking treden van het Nieuw Burgerlijk Wetboek is er ook het een en ander gewijzigd met betrekking tot het kopen van een woonhuis. De verkoper of zijn makelaar heeft een informatieplicht. U, echter als koper heeft een onderzoeksplicht. Dit betekent dat u onderzoek moet (laten) uitvoeren, zodat u zekerheid heeft over de woning. Voert u dit onderzoek niet uit dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Om niet voor verrassingen komen te staan en omdat u als koper een onderzoeksplicht heeft, kunnen wij u in contact brengen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in bouwtechnische keuringen. 

Stap 7: Koopovereenkomst

Als er een overeenkomst tot stand gekomen is, zorgen we dat alles wordt geregeld met de verkopende partij. U mag ervan uitgaan dat alles wat we afgesproken hebben in de overeenkomst is vastgelegd en dat wij de overeenkomst tot de laatste komma hebben doorgelezen. Waar nodig hebben wij met de (makelaar van de) verkopende partij nog wat aanpassingen laten aanbrengen. Hierdoor kunt u met een gerust hart de overeenkomst tekenen.

Stap 8: Inspectie en notariële overdracht

Om vast te stellen of de woning in de afgesproken staat wordt opgeleverd vindt er een inspectie plaats op de dag van de overdracht. We gaan samen met de verkopende partij de woning inspecteren. Mochten er onverhoopt toch gebreken zijn zullen we samen met de verkopende partij een passende oplossing zoeken. We gaan samen naar de notaris, en na ondertekening van de leveringsakte bent u echt de eigenaar van uw nieuwe woning.